– Защо се увеличават случаите на случайно открит диабет или на

...
– Защо се увеличават случаите на случайно открит диабет или на
Коментари Харесай

Майор д-р Весела Михнева от Клиниката по ендокринология във ВМА пред “Труд”: Диабетът каквото вземе – не връща

– Защо се усилват случаите на инцидентно открит диабет или на нелекуван подобен, д-р Михнева?
– Случаите на захарен диабет в действителност се усилват фрапантно през последните години. А като аргументи извеждаме наднорменото тегло, затлъстяването, неправилното хранене, неналичието на здравословен двигателен режим при хората. Откриваемостта на болестта стартира да нараства посредством популяризирането на профилактиката посредством лекарите и медиите. Ранното разкриване е разковничето към своевременното преодоляване на диабета. В противоположен случай се появява казусът с затрудненията и пред доста от тях ендокринолозите сме безсилни. Идеята е “да се даде колкото може по-малко задатък ” на захарния диабет. В ранен стадий той е съвсем неоткриваем. С кръвна захар, която на гладно е естествена при някои от диабетиците, само че с кръвна захар, която след нахранване е висока, само че не е засечена, множеството от тях смятат, че нямат проблем с това заболяване. В последно време от ден на ден се заприказва за нарушената гликемия на гладно, за нарушавания глюкозен толеранс като преддиабетни положения, както и за хиперинсулимията и инсулиновата устойчивост, за които от ден на ден хора имат изясненост и от ден на ден хора вършат в допълнение проучвания, като се обръщат в това време и към ендокринолог.

– Как да разпознаваме преддиабетното положение? Кои са сигналите за заплаха?
– Преддиабетното положение може да бъде разпознато с кръвни проучвания. Прави се тест “натоварване с глюкоза ”, който включва изпиване на 75 грама глюкоза, след което на нулева минута се взема кръвна захар, на 60 минута и на 120-та също. Резултатът демонстрира дали организмът има инсулинова устойчивост или хиперинсулимия. Най-общо казано, пациентите могат да изследват кръвна захар на гладно. И в случай че тя е над 6,1 милимола на литър, бихме могли да приказваме за нарушена гликемия. При подобен случай е значимо да се създадат спомагателни проучвания, с цел да може да се откри има ли захарен диабет или не. Имат значение и резултатите от проучването на гликирания хемоглобин, който също е значим индикатор и от който разбираме по какъв начин са се движели стойностите на кръвната захар през последните три месеца. Разбира се, в реда на нещата е лекарят да съобрази дали пациентът се е лекувал с кортикостероидни препарати, които биха могли да допринесат до увеличението на гликемията на гладно и въобще на кръвната захар, дали не е имал някакви травматични интервенции или други положения, които да доведат до завишаване на кръвната захар. Затова при най-малки подозрения е нужна намесата на ендокринолог, които да съобрази и да диференцира дали приказваме за преддиабетно положение, отключен ли е захарен диабет и да се реши бързо метода и метода на лекуване. Най-важното, което постоянно желая да схванат моите пациенти, техните близки е, че каквото вземе диабетът – не връща.

– Стресът или методът на хранене са водеща причина за появяването на захарен диабет?
– Бих споделила, че значително методът на хранене е водещ, изключително при втори вид диабет, тъй като прехранването и появяването на наднорменото тегло и затлъстяването отключват захарния диабет. Много от пациентите споделят “при стресови положения отключих диабет ”, само че това е просто мотив – трагичен интервал в персоналния или в професионалния живот. Обикновено прочувствено положение и пресилване могат да доведат до фрапантно повишение на кръвната захар и тя а излезе с индикатор 20 или 25 даже. Това кара пациентите да отидат на доктор и попадат в незабавните лечебни кабинети. Но в действителност тези хора дълго време са имали повишени равнища на кръвната захар на гладно, имали са началните признаци на захарен диабет – само че не са правили проучвания и не са били на обзор при експерт. Просто стресът е осветил диагнозата, която е тляла доста дълго време при пациента. Затова смятам, че методът на хранене е по-сериозният проблем, който може да докара до отключване на захарен диабет.

– Може ли диабет да се лекува с хомеопатия или с лечебно недояждане, да вземем за пример? Много са нашумели разнообразни хранителни добавки…
– Българинът по принцип обича да се лекува с всичко, включително и хранителни добавки, което не води до посещаване на доктор. Използват се всевъзможни – канела, хром – да не ги изброяваме. Или пък екстракти, забъркани от билкари или импортирани от – екзотични и не толкоз – дестинации гъби. Лечението на захарния диабет не търпи никакви взаимни отстъпки и би трябвало да става под контрола на доктор. Не изключвам изгодата от така наречен “природна аптека ”, само че при предплатил захарен диабет, когато единствено сериозната медицина има отношение и роля, е редно да се съблюдават напътствията на лекаря. В доста случаи пациентите неглижират или подценяват лечението, която им се дава, стартират различна и по този начин болестта остава нелекувано. Прибягването до самолечение, гладолечение или “шарлатанолечение ” води до тежките последствия като инсулти, инфаркти, до ампутация на крака, хемодиализа и така нататък Билколечението не е панацея.

– Съпоставимо ли е лекуването на диабет у нас с това в останалите страни от Европейски Съюз и Съединени американски щати?
– Категорично, да. В България, в частност във ВМА, самоуверено мога да кажа, че се развива съвременна диабетология. Боравим с най-новите способи на лекуване, с най-новите лечебни подходи. Диабетологията е доста бързо и прогресивно разрастваща се просвета. Все по-нови групи лекарства се откриват за лекуването на захарния диабет. Адекватният лечебен метод се прави от лекар-ендокринолог. Разполагаме с разнообразни нови групи лекарства и посредством добър надзор реализираме доста добър резултат при нашите пациенти. Диабетът е обществено значимо заболяване на 21 век. Милиони хора страдат по света, единствено в у нас болните са над 600 000, а близо 200 000 не знаят, че го имат.

– Вие сте ученичка на проф. Ивона Даскалова – кое беше първото й условие преди време към Вас?
– Проф. Даскалова е един от основоположниците на актуалната диабетология в България. Изключително доста съм научила от нея още в ранните години на специализацията си. Точно от нея ми се е запечатало, че задачата на ендокринолога е да “даде ” колкото може по-малко на захарния диабет и да защищити своя пациент от вероятните затруднения. Тя обръща огромно внимание и на положителното образование на пациентите със захарен диабет и по тази причина и наложи въвеждането му в нашата клиника.

Нашият посетител
Майор доктор Весела Михнева е родена в Благоевград. Завършва 138-мо СОУ “Проф. В. Златарски ” с отличен триумф. Дипломира се в МУ-София през 2005 г. От 2006 година е боен доктор. През 2012 година придобива компетентност по ендокринология и заболявания на обмяната. Работи в Клиниката по ендокринология към ВМА-София. Член е на БДА, EASD, ADA.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР